batch16 smakl
to all batch 16..register lu..x banyak pon..jap je..ok??tp kalo x leh log in pas regster pkara biasa..aku must approved lu k...kalo nak cepat gtau aku kat ym..@_@

survey!!! survey!!! survey!!!

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by den_nell90 on Mon Aug 17, 2009 10:20 am

hahha..btol kata zack..tp aku nak engatkan sket la walap....kalo bleh,ko kuarkan la fakta..jgn pakai sebot je..ye la..aku pon bace gak surat khabar...tp realiti yg aku nampak la....pembangkang x abes2 menghentam kerajaan..walhal apa yg mereka buat??xdala..aku xkata aku ni pro kerajaan...dulu aku ske gle ngn pas kot...tp sejak pas masuk PR..sume da berubah..yela..dulu ke maen marah cakap kerajaan malaysia gne duet dr kilang arak la,hudud x dijalankan la..tp ko tgk la realiti skang....arak pon,da bleh jual...jnji jgn jual kat org islam...walhal,tempat tu majoriti islam..haih...yang paling aku x paham kan...dulu ke mane marah malaysia x jalankan hudud....cakap x ikot peraturan yg ditetapkan ALLAH..tp ak nak tanya korg...dalam 5 negeri bawh pimpinan PR,adakah hudud dijalankan?? Mad

btw,juz my 2 cents.....aku ni bkan nya power sgt pasal2 politik ni...aku pon x banyak membaca cam walap..ni juz pendapat aku la..hope ada org dapat jawab sal hudud tu..sory if i'm wrong...maybe ada penjelasan musabah yg aku xtau sal hudud tu..come on guys..xplain to me...help

_________________



nO mOrE dOtA....no more HEroEs oF nEwErtH...stdy mode??haha...HOPELESS..

den_nell90
Administrator
Administrator

Male Birthday : 1990-11-30
Join date : 2009-03-30
Location : kg tradisi..uniten...
Posts : 702
Points : 833
Humor : My cornering skill stil noob??hm....KLAWANG mode needed!!

http://smaklianbatch16.forumotion.net

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by najid_77 on Mon Aug 17, 2009 1:59 pm

Korang betul......
tp jgn tggl dakwah care nabi ye.....
jumpe org kenalkan dorang dgn pencipta dia....

yakin cara nabi bawa kejayaan dunia akhirat.....
musibah yang melanda negara kita ni x lain x bukan sbb Allah taala nak hina org Islam.....
Allah taala nak hina aku sbb x buat keje....
keje sbgai umat nabi......

insya Allah blajar2....
peringatan utk diri sendiri...

najid_77
TAHFIZ crew
TAHFIZ crew

Male Birthday : 1990-07-25
Join date : 2009-04-24
Location : USA
Posts : 357
Points : 364
Humor : Kejayaan sekelian jin dan manusia hanya pada agama

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by zack ile on Mon Aug 17, 2009 3:01 pm

same2 la berpesan2 pada kebenaran...
same2 la berpesan dngan kesabaran...
yok kawan2...

sambil berpolitik, sambil berdakwah
yok sume...

_________________
"walau semua harta untuk merapatkan ukhwah,
namun Allah yang dapat membina ukhwah"
(8:63)


zack ile
global moderator
global moderator

Male Birthday : 1990-06-29
Join date : 2009-04-01
Location : Ad-Dahqaliyah, Mansoura, Egypt
Posts : 418
Points : 489
Humor : solatlah anda sebelum anda disolatkan

http://www.zack-ile.blogspot.com

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by zAm on Mon Aug 17, 2009 3:21 pm

pergh wallap back...
mantap ayat ko wallapp...
pd muaz u r da great...
jom tewas kn org cina...
siap la ko pemakan khinzir...

zAm
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-03-17
Join date : 2009-04-16
Location : Taiping
Posts : 523
Points : 535
Humor : iNdAh NyE iDUp dIduniA tp tIdAk SeinDAh mSe MenDaTang

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by walap42 on Mon Aug 17, 2009 7:26 pm

ok.....

aku berfakta bro....ko jgan risau..PENULISAN aku ini adalh NUKILan

Kesimpulan Pemikiran dari BAHAN Pembacaan Yng X TERBATAs....so..ko jgan risau....up to u 2 think.....

AKu CUMe MENGajAK ANDA SMUE BERFIKIR sejenaK dan Memntapkan LAgi PMIKIRAN ILMIAH kite pade mase kini.....

KORANG tau x PADE mase KINI FAKTA BENAR yANG Sering KITE DAPAT MENGENAI
SESUAtu PERkARA ADALAH IBARAT KITE SEDANG BERMAIN TREASURE HUNT>........

SUSAH btul carik fakta yng betul.....

KNe ANALISA DLU ...X BLEYH LA Nak PAKAI REDAH je...klue to pnting..

aku x mampu nak tulih fakte bebnyak,...malas....so..

Outline je aku bagi...hehe...bye2... ORANG MEN PLOTIK tu SMUE BIJAk PANDAI....

TAPI YANG PELIKNYE kan....

.BIle DIaAJAK BERDEBAT yang sorang nie SLALU CAKAP HAL PERIBADI tapi YANG SORNG LAGI CAKAP PASAL FAKTA YNG btul tapi ditolak KETEPI.................

so anda PILIh.......BANGSA yang ANDa syang nie saye PUN SAYANG...

ANDA bjaya BUKan SEBaB krajaan HARI ini TAPI PERLEMBAGGAan HARI INI membantu anda......kRAJAAn cume ikut je...

SAPEKAH YNG MNCIPATA PELEMBAGAAN...?????

mudah kn ...rja2 mlayu kan dihantar KE LONDON ntuk bincang PELEMBGAAN..??????

nie nak tnye lagi....RAjA2 mlayu la hero kite BRO bukn KRAjAAn...diorng tu TUMPANG JE......

X PE222....truskna BERFIKIR.......aku ske

kalau lah krjaan kite bERTUKAR PON....mereka TETAP mengguna pkai PERLEmbAGAAN kite pada hari ini.....

buktinye tertakluk dlam PR pnye PRINSIP.......nie misalan je...

so skarang....saye ASSUme anda perlu DIBERITAHU satu persatu dan plahan2 ntuk beri ande ruang berfikir ngan lebih baek....hey come on la..

kite nie pmikiran bleyh DI flexible kn....DUn worry...HAVE FAITH....

walap42
GENEROUS CREW
GENEROUS CREW

Male Birthday : 1990-02-04
Join date : 2009-04-17
Location : Melaka
Posts : 174
Points : 201
Humor : DUIt BUKn lah Sgale nye....

http://sowie..

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by zAm on Mon Aug 17, 2009 9:42 pm

btui2...

zAm
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-03-17
Join date : 2009-04-16
Location : Taiping
Posts : 523
Points : 535
Humor : iNdAh NyE iDUp dIduniA tp tIdAk SeinDAh mSe MenDaTang

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by walap42 on Tue Aug 18, 2009 5:37 am

aku pon ade silap nie bagi fakta...pandai2 la korng carik.....haha

ape ape pon

SLAMAT BERPUASA pade MASYARAKAt Tentera....hahahaha

tu je.....aku TAkut cakap lebih dowh....kang FORUM nie KENE TRACK orng KRajaan....abeh BIASISWA pinjaman YNG KIte DAPAt SLAME nie......

x mo r cam tue....hahahahaha


jge KANTUNG JUGAK weh.....heheh....bye2.....

walap42
GENEROUS CREW
GENEROUS CREW

Male Birthday : 1990-02-04
Join date : 2009-04-17
Location : Melaka
Posts : 174
Points : 201
Humor : DUIt BUKn lah Sgale nye....

http://sowie..

Back to top Go down

hehehe hahaha

Post by soul_vibrator on Tue Aug 18, 2009 8:36 am

zack ile wrote:WAH....PANAS SUDAH...
COOL DOWN EVERYBODY....

*KAN DAH TERKUAR SLANG LONDON...

NI SUME ADALAH PERBINCANGAN....SUME BTUL....
DONT HENTAM ANYBODY....

BAK KATE AYAH KU...
KITE SKANG X BLEH NK PERCAYE MANE2...
HNYA TUHAN YANG THU...SOKONG BLEH SOKONG TP JNGAN FANATIK

AKU HARAP LEPAS NI KORANG HANYA BG HUJAH...
SAPE YG MANTAP DAN TEPAT TERBUKTI.... YG ITU KITA PEGANG...
MCM ZAMIR BG PASAL ISA...BRU TERBUKK MINDA KU INI....
HUHUHU....


GUD LUCK...JNGAN BERPANJANGAN NNTI JD PERBALAHAN...
CKUPLA ORNG YG BERPOLITIK BERBALAH...BERPECAH SILATURRAHIM...
JNGAN KITA CONTOHI....

(APE MCM AD SDIKIT KLAINAN SERTA KEINSAFAN X DALAM PENULISAN KU, LPAS BERCUTI)

hehe ok2 wallap jangan mara ek maafkan ak huhuhu mmg ak terkasar sket ..ok dun worry alah kite tngk ah sape menang nanti jangan isau ah pape pun melayu ade 18.5 juta org ...kite masih memegang faktor tu..kalo kite bersatu msti wokeyh nyer...sory auu wallap , ak selalu gak berforum nie , tp lawan org besa adoiiii tu yg terbawak bawak nih....sory bro Crying or Very sad

soul_vibrator
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-09-10
Join date : 2009-04-20
Location : UiTM shah alam
Posts : 75
Points : 97
Humor : haha ....

Back to top Go down

hai wallap @ rival

Post by soul_vibrator on Tue Aug 18, 2009 9:08 am

walap42 wrote:ok.....

aku berfakta bro....ko jgan risau..PENULISAN aku ini adalh NUKILan

Kesimpulan Pemikiran dari BAHAN Pembacaan Yng X TERBATAs....so..ko jgan risau....up to u 2 think.....

AKu CUMe MENGajAK ANDA SMUE BERFIKIR sejenaK dan Memntapkan LAgi PMIKIRAN ILMIAH kite pade mase kini.....

KORANG tau x PADE mase KINI FAKTA BENAR yANG Sering KITE DAPAT MENGENAI
SESUAtu PERkARA ADALAH IBARAT KITE SEDANG BERMAIN TREASURE HUNT>........

SUSAH btul carik fakta yng betul.....

KNe ANALISA DLU ...X BLEYH LA Nak PAKAI REDAH je...klue to pnting..

aku x mampu nak tulih fakte bebnyak,...malas....so..

Outline je aku bagi...hehe...bye2... ORANG MEN PLOTIK tu SMUE BIJAk PANDAI....

TAPI YANG PELIKNYE kan....

.BIle DIaAJAK BERDEBAT yang sorang nie SLALU CAKAP HAL PERIBADI tapi YANG SORNG LAGI CAKAP PASAL FAKTA YNG btul tapi ditolak KETEPI.................

so anda PILIh.......BANGSA yang ANDa syang nie saye PUN SAYANG...

ANDA bjaya BUKan SEBaB krajaan HARI ini TAPI PERLEMBAGGAan HARI INI membantu anda......kRAJAAn cume ikut je...

SAPEKAH YNG MNCIPATA PELEMBAGAAN...?????

mudah kn ...rja2 mlayu kan dihantar KE LONDON ntuk bincang PELEMBGAAN..??????

nie nak tnye lagi....RAjA2 mlayu la hero kite BRO bukn KRAjAAn...diorng tu TUMPANG JE......

X PE222....truskna BERFIKIR.......aku ske

kalau lah krjaan kite bERTUKAR PON....mereka TETAP mengguna pkai PERLEmbAGAAN kite pada hari ini.....

buktinye tertakluk dlam PR pnye PRINSIP.......nie misalan je...

so skarang....saye ASSUme anda perlu DIBERITAHU satu persatu dan plahan2 ntuk beri ande ruang berfikir ngan lebih baek....hey come on la..

kite nie pmikiran bleyh DI flexible kn....DUn worry...HAVE FAITH....

yup thats true ...btul ckp ko...anyway ak memandang dari sudut laen ..tp xpe sebenarnye masalah politik ni boleh diselesaikan dalam banyak care contohnye hitler satukan rakyat melalui real politik...dan di china premier Mao zedong menyatukan semua penduduk china yang sebelum tu dikuasai kerajaan sosialis china ChiangKai-shek melalui revolusi merah (the red revolution).di mana kebanyakan rakyat yang menyokong mao zedong adalah golongan petani,dan beliau adalah pengasas komunis china malahan peritis kemajuan komunis dunia.tahukah anda bahawasanya perang manchuria jepun dan china rusia telah dimenangi oleh mao zedong dan petani petaninye..tetapi tentera china di bawah chiang khai-shek kalah teruk dan kerajaan china diambil alih oleh mao zedong(gambar mao tergantung kat tiannamen square gambar besar tu).antara revolusi yang telah dilakukan mao seorang cina yang amat disegani...menghapuskan semua institusi pendidikan dan mengharamkan pembelajaran formal dan x formal malah membakar semua sekolah dan buku2 serta menangkap semua golongan cerdik pandai dan mengarahkan mereka hanya mempelajari buku the little red book (seperti bibile beliau), kedua pembasmian institusi kekeluargaan di mana semua ibu bapa telah ditangkap dan anak2 di beri kuasa penuh utk mengawal pemerintahan negara ( ketenteraan komunis) kanak2 di awal 4- 6 diberi latihan perang dan membunuh..,kesemua pemimpin kanan kanan kerajaan ditangkap dan dijadikan mangsa keaiban apabila dipaksa memakai slogan yang mengaibkan dan mereka dijadikan buruh paksa oleh golongan belia ...akhirnya rancangan mao zedong yang menghalalkan hasrat darah muda bermaharajalela telah berjaya dan sume rakyat perintis mase depan cina iaitu pemuda -pemudi akhirnya taat setia kpd beliau kerana beliau dianggap tuhan.....( moralnya disini).......................

china hancur keseluruhannya dan kesemua pewaris bangsa laki dan perempuan yang mewakili separuh rakyat china bersatu tetapi dengan kemalangan nyawa maruah dan keturunan yang amat dahsyat sekali ,sehubungan dengan kehebatan mao zedong ...seluruh org china di dunia mule menjejaki langkah beliau dan dari situlah datangnya KUOMINTANG @ KOMUNIS .

hm maksud ak ak percaye yang melayu buleh bangkit selepas hancurnye negara ni tp dengan cara begitu jugaklah ...di rusia pun begitu tetapi selepas hancurnye semua institusi ketamadunan yang diusahakan oleh TSAR rusia yang telah membangunkan ST.petersburg yang dahulunya menjadi pusat kemajuan rusia...dan setelah komunis mengambil alih moscow dijadikan ibu negara, semua itu ade maksud.....di rusia semua yang melibatkan TSAR(golongn sultan2 kat rusia yang skang dah pupus)perlu dihapuskan .jadi rusia un dah xde SULTAN skang...ini semua fakta ...nak fakta bace ye hehehe

jadi ak x risau sgt pun sbab melayu ramai dan boleh melancarkan revolusi bile2 mase tetapi kite x kan idup snang ahh nanti utk beberape generasi ..anyway ini semua pengajaran ...bnyk ag kalo nak cte , pasal iran pun ade gak...anyway malaysia selamat maju jaye...hehe wallap bez gaduh ngan ko hahaha

soul_vibrator
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-09-10
Join date : 2009-04-20
Location : UiTM shah alam
Posts : 75
Points : 97
Humor : haha ....

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by den_nell90 on Tue Aug 18, 2009 10:23 am

lol..xda sapa nak jawab persoklan aku ka?lol.. Idea

btw,motek,ko memg power sejarah la..good info motek...tp kan motek..aku nak perbetolkan di sini..mana ko dapat statistik pasal bilangan org melayu tu??aku rasa kan...org melyu x seramai tu...tp ak x tgk statistik pon..hehe..cume pada pendapat aku la...maybe 18.5 juta org itu termasuk sabah n sarawak kot.... Exclamation

tp ko kene engat motek...KUALITI jauh mengatasi KUANTITI...ko tgk la cne...walopon 5 juta(mengikut statistik ko ler) ko tgk ekonomi sapa pegang?ko tau x harga2 barang2 keperluan rumah dorg yg tentukan..cam isu sekarang...gula..ko engat senang ke nak dapat gula skang....sapa tauke gula??anda pasti tau dye bukannya MELAYU...huhu..

juz my 2 cents..

**sory walap..kalo kata2 aku agak kasar gak..yela..aku cakap x berfakta..ko ada FAKTA yg betol..sory2.. yelatu

_________________



nO mOrE dOtA....no more HEroEs oF nEwErtH...stdy mode??haha...HOPELESS..

den_nell90
Administrator
Administrator

Male Birthday : 1990-11-30
Join date : 2009-03-30
Location : kg tradisi..uniten...
Posts : 702
Points : 833
Humor : My cornering skill stil noob??hm....KLAWANG mode needed!!

http://smaklianbatch16.forumotion.net

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by zack ile on Tue Aug 18, 2009 12:15 pm

aku stuju ngan nai...
"kualiti lebih baik dri kuantiti"...

itu mmng da terjadi pun skrang ni...
sbb tu orng cina maju dr melayu...

orng mlayu x habis2 dngan bantuan kerajaan...
ni jugak mnyebbkan kesannya orang mlayu mlas berusaha...
perlekeh cina pd kite mmng btul...
"harap simpati je thu"
mngikut keadilan mmng cam mlaysia cam kurang adil...
tp kalo x wat cam2, mkin mundur la orng mlayu...
camne nk bg orng mlayu sedar???

ko bayangkan, kepayahan hidup orng cine
dr sblum merdeka smpai skang da 50 thun merdeka...
pe yg mereka thu usaha kuat u berjaya...
kalo x usaha, siapa nk tlong???
ak rase la, kepayahan hidup depa ni dlu...
mnyebbkan mereka menipu u hidup (jngan contohi)

jd, kite lah yg menntukan masa depan...
smpai bila kita nk ad bntuan kerajaan???
da 100 thun merdeka nnti pun ad gak bntuan???
cukuplah dengan mmpunyai hak istimewa orang melayu
camne nk nmpak 1 maysia???

kesimpulan, kite kne menjadi orang yg lbih rajin serta sentiasa bersyukur
ni sedikit pendapat dan ape yg aku nmpak...
ade sesiapa bleh betulkan....

_________________
"walau semua harta untuk merapatkan ukhwah,
namun Allah yang dapat membina ukhwah"
(8:63)


zack ile
global moderator
global moderator

Male Birthday : 1990-06-29
Join date : 2009-04-01
Location : Ad-Dahqaliyah, Mansoura, Egypt
Posts : 418
Points : 489
Humor : solatlah anda sebelum anda disolatkan

http://www.zack-ile.blogspot.com

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by zAm on Tue Aug 18, 2009 3:15 pm

ok frens...
jgn terlampau jauh menyimpang...
persoklan yg 1st kn psl pentadbiran najib...
tp best gak ble dh menyimpang...
suke fakta muaz...red revolution...wallap juga penuh dgn mengajak org berfikir...nmpaknye sume mkin matang...
tak terkecuali pndangan aslam..ckp menunjukkn bhw pemimpin ad haluan msing...mcm chy matahari yg melalui 2 lubang tetapi source nye msih dr matahari...
so mmg berbeza cara...tp matlamat yg 1...sume nk memaju dan membangunkn malaysia...br 52 taun merdeka...setgh abad br bai....
tak smpai lg 1 abad...klu dicongak ketika itu kite br 69 taun...so mgkn muka2 kite lah yg akn menjadi pemimpin...btol kate motek kite peneraju bangsa...bangsa ape bangsa kita,MELAYU....mgkn wallap jd menteri kewangan ke...aslam jd menteri di jbtan perdana menteri (agama)...muaz jd menteri dlm negeri/menteri pertahanan ker...pd mse 2 lah kite bleh tunjukkn kelebihan yg kite ad...idealisme yg kite bwkkn...
yg penting jgn menyimpang dr LANDASAN ISLAM...sumenye dtg dr ILAHI...
so kengkwn...kumpul kan IQ sebyk mgkn...tetp jgn lupa EQ juga perlu ad..
brlah menjadi pemimpin yg berjaya...tak kesah la pemimpin d peringkat negara mahupun keluarga....

zAm
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-03-17
Join date : 2009-04-16
Location : Taiping
Posts : 523
Points : 535
Humor : iNdAh NyE iDUp dIduniA tp tIdAk SeinDAh mSe MenDaTang

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by din4dead on Tue Aug 18, 2009 3:16 pm

salam sume...
ak xreti nk bermadah pnjg mcm walap
ak jga xreti nk kuarkn fkta sjrh mcm motek
ak jga xpndai sgt bdg al quran mcm najid

tp ade 1 prkre yg ak sdr!!!
kte ni kkurgn ILMU!!!
ILMU je la yg bley mengembalikn kegemilangan ISLAM
ILMU je la yg bley menyelamatkn org MELAYU

jd ak menyeru pda sume sahabat ak
tuk mengumpul sebanyak mne ILMU
yg pertamanye
FARDHU AIN...kemudian diikuti ngan FARDHU KIFAYAH..yakni ape yg kte tgh blaja skang ni n tmbhn ngan ilmu yg drsakn sesuai
eg.
ak amik geologi..tp smbil tu ak blja fzk ngan flsfh..
(ni bkn nk menunjuk tau..sbgi eg shja)

semoga dgn itu kehidupan kte mnjd lbh baik...
AMIN!!!

din4dead
FRESHIE
FRESHIE

Male Birthday : 1990-11-04
Join date : 2009-04-22
Location : kuala lumpur
Posts : 37
Points : 37

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by zAm on Tue Aug 18, 2009 3:21 pm

tak pe...
yg penting ad idea...

zAm
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-03-17
Join date : 2009-04-16
Location : Taiping
Posts : 523
Points : 535
Humor : iNdAh NyE iDUp dIduniA tp tIdAk SeinDAh mSe MenDaTang

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by soul_vibrator on Tue Aug 18, 2009 10:04 pm

den_nell90 wrote:lol..xda sapa nak jawab persoklan aku ka?lol.. Idea

btw,motek,ko memg power sejarah la..good info motek...tp kan motek..aku nak perbetolkan di sini..mana ko dapat statistik pasal bilangan org melayu tu??aku rasa kan...org melyu x seramai tu...tp ak x tgk statistik pon..hehe..cume pada pendapat aku la...maybe 18.5 juta org itu termasuk sabah n sarawak kot.... Exclamation

tp ko kene engat motek...KUALITI jauh mengatasi KUANTITI...ko tgk la cne...walopon 5 juta(mengikut statistik ko ler) ko tgk ekonomi sapa pegang?ko tau x harga2 barang2 keperluan rumah dorg yg tentukan..cam isu sekarang...gula..ko engat senang ke nak dapat gula skang....sapa tauke gula??anda pasti tau dye bukannya MELAYU...huhu..

juz my 2 cents..

**sory walap..kalo kata2 aku agak kasar gak..yela..aku cakap x berfakta..ko ada FAKTA yg betol..sory2.. yelatu

ok nak fakta dari mana ek ak dpt daripada maklumat pilihanraya malaysia taun lepas kita skang dah hampir 28 juta .tolak melayu 18.5 ade 9 juta .cina ade 5.6 juta .baki 2.4 juta india dan 2 juta rakyat laen.ak dpt 18.5 juta tu sebab dalam fakta pilihanraya lpas 66% adalah melayu 20% cina dan yang laen tu bakinye tp x silap ak india ade dalam 9%....ye baek dalam soalan ko tu memang ak setuju sangat2 tp kite janganlah berpikiran kite ni teruk sampai bile2 ...kate nak capai pemikiran dunia pertama x pun sebolehnya dunia kedua...sbabnye ak cakap camtu ...ak nampak dengan mate ak sendiri yang melayu kaya pada usia muda...ak cite sket ahh antaranya kawan kepada kawan aku dia maen game jadi otai gamer skang jadi game mentor sebulan die boleh beli VIOS umur 25, satu lagi cite , ade kawan kepada kawan aku gak taun lpas jumpe ahh, die belajar kat SEGi , dia jadi tokey lintah sebulan profit RM 180,000 ayah die pekerja kerajaan je...sume duet belanje blajar ke ape duet die siap ade kete bmw agi( ak cakap cam2 sbab ak dah g umah die),sorg lagi ni sepupu ak nyer husband taun ni die benti keje jadi engineer baru 5 bulan bnti skang dah ade syarikat sendiri untung die sorg je sebulan RM 100,000...sumenye keje2 mantap memang x goyangnye ...pastu ak tgk bilangan konvokesyen seluruh negara ....rata 65-70%melayu conquer mane ade kuar kat surat khabar muka top2 cina ade gtau ak walaupun dalam the star (akhbar komunis tu) ...MELAYU2 ni semuanya beza umur x smpai 5-10 tahun ngan kita... generasi kita memang mampu ,jangan mudah patahkan semangat melayu ngan propaganda ala komunis cina zaman dulu ...ak ade gak kawan2 cina ..kat ipoh pun umur 21 jadi tokey kedai ....diorang punye usehe ?????x BAPAK diorang yg turunkan ...melayu ade turunkan ke ...gaduh pasal tanah pusaka dan harta sepeninggalan ade ahh.....tapi itu dulu ,yg melayu kroni2 dan segala macam tu umur dah tgg strok jer .....x lame dah , lagi sepuluh tahun kite yang pegang segala ...yang penting kite skor dan pandai ambik peluang contohnya cam kat atas ahhh ...seyes cina x pandai mane ..tapi yang banyak KRONI KRONI...RASUAH YANG HULUR DUET KAT MELAYU TP X KENE TGKAP ...tu lah bangsa kuomintang nie....TAPI MELAYU SALAHKAN MELAYU ...salah ke melayu kaye ...bile melayu kaye semua kate rasuah guan eng dapat banglo 2 juta kat tepi pantai kat penang xde org kecoh un....ape lah MELAYU!!! relax brother....jangan risau yang kat luar negara kumpul member kat sane nnt ade cntct utk mesir dan negara arab...yang kat malaysia kumpul banyak2 geng melayu yang cerdik pandai dan setia utk melayu...kite bukak syarikat power2...kite bli tanah kat indonesia yang relatively memang murah kite buat kilang gula ..ok Very Happy


Last edited by soul_vibrator on Tue Aug 18, 2009 10:15 pm; edited 1 time in total

soul_vibrator
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-09-10
Join date : 2009-04-20
Location : UiTM shah alam
Posts : 75
Points : 97
Humor : haha ....

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by soul_vibrator on Tue Aug 18, 2009 10:10 pm

mgkin fakta ak 66% tu meleset sket tb dalam 60& ke atas harap maklum....
namun fakta terbaru ni ak dpt daripada utusan ...fakta 66% ak dpt daripada pilihanraya....


ARKIB : 16/06/2009
Anjakan ekonomi buruh asing

Oleh DR. ASAN ALI GOLAM HASSAN

KEHADIRAN pekerja asing diakui dapat membantu negara mengatasi masalah kekurangan pekerja. Malah ia turut membantu mencapai kadar pertumbuhan ekonomi.

Kemasukan buruh asing ketara sejak akhir 1980-an. Pada awalnya, kebanyakan mereka bekerja sebagai buruh kasar di sektor formal tetapi kemudian ramai yang beralih menjadi pengusaha.

Promosi Malaysia sebagai negara yang mempunyai kadar upah rendah, mungkin tidak lagi sesuai. Upah pekerja Malaysia tidak lagi rendah secara relatif. Yang rendah ialah upah pekerja asing yang bekerja di Malaysia.

Malaysia wajar dipromosikan sebagai sebuah negara yang sedang beralih kepada aktiviti intensif teknologi dan nilai tambah lebih tinggi, dengan pengambilan buruh asing dilaksanakan secara bijaksana dan terpilih.

Pada tahun lalu, penduduk Malaysia berjumlah sekitar 27,728,700 orang. Kaum Bumiputera meliputi 61.8 peratus, Cina 22.9 peratus, India dan lain-lain 8.1 peratus. Penduduk bukan warganegara pula berjumlah 7.1 peratus.

Peratusan bukan warganegara paling tinggi ialah di Sabah. Bagi setiap 100 penduduk di negeri itu, 25 daripadanya bukan warganegara.

Bagaimanapun daripada segi agihan tenaga buruh mengikut kaum, peratus tenaga buruh bukan warganegara sebenarnya lebih tinggi daripada jumlah kaum India dan lain-lain di negara ini.

Daripada sejumlah 10,889,500 tenaga buruh di Malaysia pada tahun lalu, 57.3 peratus terdiri daripada Bumiputera; kaum Cina pula 24.8 peratus sementara India dan lain-lain sebanyak 8.2 peratus. Buruh di kalangan bukan warganegara pula berjumlah 9.7 peratus.

Bilangan bukan warganegara - dalam umur bekerja - meningkat dengan mendadak daripada 215,200 pada 1982 kepada 1,240,200 pada 2005. Tenaga buruh bukan warganegara pula meningkat daripada 138,500 kepada 1.03 juta.

Dalam tempoh 20 tahun iaitu antara 1985-2005, jumlah buruh bukan warganegara meningkat sebanyak 367 peratus. Daripada sejumlah 1,240,200 pada 2005, sebanyak 1,015,300 bekerja sementara, baki seramai 14,200 tidak bekerja (menganggur) dan 201,700 di luar tenaga buruh.

Trend kadar pengangguran buruh asing semakin berkurangan dan kadar penyertaan tenaga buruh semakin meningkat.

Pekerja bukan warganegara paling ramai ialah dari Indonesia. Statistik pada 2005 menunjukkan 67.4 peratus berasal dari Indonesia, 9.9 peratus (Filipina), 3.2 peratus (Bangladesh) dan bakinya dari negara-negara lain.

Tiga industri utama yang dimonopoli oleh bukan warganegara ialah industri pertanian termasuk perhutanan dan perikanan - sebanyak 33 peratus, sementara industri pembinaan dan pembantu rumah pula sekitar 14 peratus.

Pekerja tempatan pula masih melebihi pekerja asing dalam industri pembuatan iaitu sebanyak 19.1 peratus. Bagaimanapun, industri pembuatan merupakan industri kedua paling ramai pekerja asing iaitu 17 peratus, hanya kurang dua peratus daripada pekerja tempatan.

Tiga jenis pekerjaan industri utama yang dimonopoli oleh bukan warganegara ialah pekerja asas sebanyak 31 peratus, pekerja mahir pertanian dan perikanan (28 peratus) dan operator loji dan mesin serta pemasangan (13 peratus).

Bagi jenis pekerjaan pula, pekerja pertukangan dan yang berkaitan dengannya meliputi 11 peratus, sama dengan warganegara. Data-data ini diperoleh dari Penyiasatan Tenaga Buruh, Profil Bukan Warganegara 2007 yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia.

Pada 2007, sebanyak 87.7 peratus daripada bukan warganegara terlibat sebagai pekerja, 9.7 peratus lagi bekerja sendiri, 1.9 peratus pekerja keluarga tanpa gaji dan bakinya sebanyak 0.7 peratus terdiri daripada kumpulan majikan.

Dijangka sebahagian daripada bukan warganegara yang 'bekerja sendiri' ini terdiri daripada imigran asing yang telah lama menetap di sini dan mereka yang menjadi 'pekerja keluarga tanpa gaji' pula sebahagiannya ialah anak-anak atau saudara-mara kepada pekerja yang 'bekerja sendiri.'

Kemasukan besar-besaran buruh asing bermula sekitar 1987. Kemasukan itu berkait rapat dengan peluang pekerja di sektor pertanian dan pembinaan (kini pembuatan). Bagaimanapun, semasa krisis ekonomi 1997 (dan juga krisis 2008) sebahagian mereka pulang ke negara asal.

Sebahagian besar yang pulang ialah mereka yang telah diberhentikan kerja dan tiada peluang untuk bekerja dalam mana-mana sektor.

Mereka tiada peluang kerana sama ada masih baru di Malaysia, tiada kenalan dengan pekerja asing yang telah lama di sini atau tiada kenalan rapat dengan rakyat tempatan. Ringkasnya, semakin lama mereka di Malaysia, semakin rendah kemungkinan untuk mereka pulang ke negara asal jika berlaku krisis ekonomi.

Bagi imigran yang telah lama di sini, krisis ekonomi merupakan petunjuk aras untuk berubah kepada pekerjaan yang lebih baik demi survival.

Memang berlaku anjakan pekerjaan asing akibat krisis ekonomi ini. Ramai buruh kasar yang datang ke sini pada lewat 1980-an, kini menjadi seorang pengusaha melalui usahasama dengan rakyat tempatan dan kemudian menubuhkan syarikatnya sendiri.

Ia sebahagian daripada proses bagaimana pekerja migran cuba menyesuaikan diri berikutan perubahan di luar kawalan mereka iaitu krisis ekonomi.

Mereka juga sentiasa mengambil peluang meningkatkan pendapatan dan kualiti hidup termasuk melibatkan diri dalam aktiviti tidak formal yang tidak sah daripada segi peraturan.

Syarikat mungkin didaftarkan (atau dimiliki) oleh pengusaha tempatan tetapi aktiviti syarikat oleh pengusaha asing yang pekerja mereka juga sebahagian besarnya ialah pekerja asing.

Sub-sub kontraktor pengusaha asing ini (yang tidak berdaftar) akan bersaing dengan pengusaha-pengusaha kecil (terutamanya pengusaha Bumiputera) untuk mendapatkan projek. Akibatnya, kerja-kerja untuk sub kontrak ini akan diberi kepada pengusaha asing, yang secara relatifnya menawarkan harga lebih murah.

Secara khusus, penglibatan pengusaha asing boleh melambatkan usaha meningkatkan penglibatan Bumiputera dalam aktiviti perniagaan melalui dua cara.

Pertama, peluang perniagaan kepada sub-sub kontraktor Bumiputera akan berkurangan kerana tidak mampu bersaing dari segi kos dan pulangan.

Kedua, mewujudkan budaya perniagaan 'Ali-Baba' baru daripada 'Melayu-bukan Melayu' kepada 'Melayu-Bukan Warga.'

Kebanyakan pengusaha asing, sama ada melalui syarikat mereka sendiri - rasmi atau tidak rasmi - atau dengan kerjasama dengan pengusaha tempatan, akan menggunakan pekerja dari negara asal mereka.

Selain menutup peluang pekerja tempatan, kemasukan buruh asing yang rata-ratanya bukan pekerja mahir, akan memperlahankan upah dalam sektor berkaitan.

Bagi sesetengah sektor, pergantungan berlebihan kepada buruh asing menyebabkan faktor upah pekerja tidak mahir menjadi tegar (tepu) atau mungkin berkurangan.

Besar kemungkinan upah pekerja tidak mahir di kalangan penduduk tempatan meningkat pada kadar yang jauh lebih rendah daripada kadar peningkatan pendapatan per kapita negara. Keadaan ini akan meluaskan jurang perbezaan pendapatan dalam ekonomi.

Secara khusus, kemasukan pekerja asing boleh melambatkan usaha mengurangkan jurang perbezaan pendapatan dalam masyarakat juga melalui dua cara.

Pertama, kemasukan itu akan menambah bilangan pekerja baru yang muda dan tidak mahir, dan seterusnya membawa perubahan dalam struktur umur tenaga buruh. Perubahan itu boleh meningkatkan ketidaksamaan pendapatan walaupun tidak terdapat perubahan dalam struktur upah dan pendapatan.

Kedua, kemasukan secara beramai-ramai itu akan merendahkan secara relatif upah pekerja tidak mahir sementara upah pekerja mahir dan pulangan pemilik modal terus meningkat. Akibatnya, jurang perbezaan pendapatan dalam masyarakat akan melebar.

Anjakan jenis pekerjaan daripada buruh ke pengusaha kini berbentuk petty traders dan dalam sektor tidak formal.

Fenomena petty traders ini wujud di Chow Kit, Petaling Street di Kuala Lumpur sementara di Klang pula kewujudan Little India. Selain itu, pekan sempadan seperti Wang Kelian dan Padang Besar di Perlis pula dikuasai oleh pengusaha dari Thailand.

Kini pengusaha asing juga terlibat sebagai orang tengah dalam sektor-sektor formal sama ada melalui status mereka sebagai 'pegawai dagang' atau melalui usaha sama dengan pengusaha tempatan.

Kesimpulannya, walaupun kehadiran pekerja-pengusaha ini dapat membantu negara mengatasi masalah kekurangan pekerja dan membantu mencapai kadar pertumbuhan ekonomi ia tetap menimbulkan masalah.

Antaranya, kewujudan pekerja-pengusaha asing ini ia boleh mengehadkan pencapaian dasar kerajaan untuk mengurangkan jurang perbezaan pendapatan.

Ia juga mengehadkan usaha untuk beralih kepada aktiviti ekonomi berintensifkan teknologi dan nilai ditambah lebih tinggi.

PENULIS ialah Timbalan Pengarah, Institut Pembangunan Malaysia, Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri.

Artikel ini adalah pendapat peribadi penulis dan tiada kaitan dengan dasar kerajaan atau EPU


.....ak postkan facts ni utk maklumat demografi penduduk terima kasih.

soul_vibrator
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-09-10
Join date : 2009-04-20
Location : UiTM shah alam
Posts : 75
Points : 97
Humor : haha ....

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by zAm on Wed Aug 19, 2009 2:23 pm

erm...
oo...
br mengerti skunk..

zAm
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-03-17
Join date : 2009-04-16
Location : Taiping
Posts : 523
Points : 535
Humor : iNdAh NyE iDUp dIduniA tp tIdAk SeinDAh mSe MenDaTang

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by najid_77 on Wed Aug 19, 2009 5:06 pm

pnjg dol......
penat mata aku nak bace....
sori tulisan dia pun kecek.....

najid_77
TAHFIZ crew
TAHFIZ crew

Male Birthday : 1990-07-25
Join date : 2009-04-24
Location : USA
Posts : 357
Points : 364
Humor : Kejayaan sekelian jin dan manusia hanya pada agama

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by najid_77 on Thu Aug 20, 2009 4:25 am

WOu....
thanks babe...
baru aku paham...
tulisan dah besar.....

najid_77
TAHFIZ crew
TAHFIZ crew

Male Birthday : 1990-07-25
Join date : 2009-04-24
Location : USA
Posts : 357
Points : 364
Humor : Kejayaan sekelian jin dan manusia hanya pada agama

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by syafiq_aznan on Thu Aug 20, 2009 10:47 am

hohoh...
pro kerajaan ke x nehhh?
bahye beb...

syafiq_aznan
Enthusiast
Enthusiast

Male Birthday : 1990-12-17
Join date : 2009-04-01
Location : seoul,south korea
Posts : 387
Points : 414
Humor : kalau anda mahu kekal sihat sehingga hari tua,tampil menawan macam saye n kekal kacak macam pakai susuk emas,jangan lupe minumlah kopi JANDO..tebaekkkk dari ladang habak hang..

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by den_nell90 on Thu Aug 20, 2009 10:57 am

syafiq_aznan wrote:hohoh...
pro kerajaan ke x nehhh?
bahye beb...

mksd anda syalla?? Shocked Shocked

btw,cni bkan la kta nak cakap pro kerajaan mahupon pembangkang...juz nak tgk pndapat masing2..ye la..sume org pendapat berlainan...huhu...

_________________



nO mOrE dOtA....no more HEroEs oF nEwErtH...stdy mode??haha...HOPELESS..

den_nell90
Administrator
Administrator

Male Birthday : 1990-11-30
Join date : 2009-03-30
Location : kg tradisi..uniten...
Posts : 702
Points : 833
Humor : My cornering skill stil noob??hm....KLAWANG mode needed!!

http://smaklianbatch16.forumotion.net

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by rafiq hanif on Thu Aug 20, 2009 11:02 am

mantap la korang... aku just pemerhati jer

rafiq hanif
DATABASE Crew
DATABASE Crew

Male Birthday : 1990-11-24
Join date : 2009-04-01
Location : kampung konggo
Posts : 227
Points : 246
Humor : al-quran mode ~

http://pencintadakwah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by den_nell90 on Thu Aug 20, 2009 11:53 am

rafiq hanif wrote:mantap la korang... aku just pemerhati jer

lor..napa dugong??post la pape..nyatakan pendapat ko..mana tau ktorg bleh trima...ye la..x semestinya pandangn ktorg btol..at least ada bnda wat ktorg berpkir seketika....huhu.. Cool

_________________



nO mOrE dOtA....no more HEroEs oF nEwErtH...stdy mode??haha...HOPELESS..

den_nell90
Administrator
Administrator

Male Birthday : 1990-11-30
Join date : 2009-03-30
Location : kg tradisi..uniten...
Posts : 702
Points : 833
Humor : My cornering skill stil noob??hm....KLAWANG mode needed!!

http://smaklianbatch16.forumotion.net

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by zAm on Thu Aug 20, 2009 7:11 pm

erm...
post la hizbi...
tak kesah la bertentangan punnn

zAm
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-03-17
Join date : 2009-04-16
Location : Taiping
Posts : 523
Points : 535
Humor : iNdAh NyE iDUp dIduniA tp tIdAk SeinDAh mSe MenDaTang

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by soul_vibrator on Thu Aug 20, 2009 9:06 pm

amacam ada brand xde brand ...tp ak ske org ckp ade bukti hehehe Razz cmne nai ok bukti ak

soul_vibrator
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-09-10
Join date : 2009-04-20
Location : UiTM shah alam
Posts : 75
Points : 97
Humor : haha ....

Back to top Go down

Re: survey!!! survey!!! survey!!!

Post by Sponsored content Today at 11:54 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum