batch16 smakl
to all batch 16..register lu..x banyak pon..jap je..ok??tp kalo x leh log in pas regster pkara biasa..aku must approved lu k...kalo nak cepat gtau aku kat ym..@_@

Ganti ISA dengan ALK....Retorik atau Realiti?

View previous topic View next topic Go down

Ganti ISA dengan ALK....Retorik atau Realiti?

Post by zAm on Thu Aug 20, 2009 7:38 pm

ini artikel surat khabar 20 ogos 2009

19 Ogos - Kerajaan tidak akan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebaliknya hanya meminda beberapa peruntukan tertentu akta itu.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pindaan tersebut dijangka dibentangkan pada sesi Parlimen Oktober ini antaranya melibatkan pengurangan tempoh tahanan tanpa bicara yang kini berjumlah 60 hari.

Pada masa sama, kata beliau, pindaan beberapa akta membabitkan kebebasan dan hak asasi manusia seperti Akta Polis 1967 akan dilakukan serentak supaya ia lebih komprehensif.

''Apa yang penting ialah imbangan kuasa dan hak dalam apa juga tindakan, saya rasa tidak ada mana-mana pihak hendak menafikan bahawa hak majoriti juga penting dalam kita nak pastikan hak asasi manusia.

'Malah, kes yang ada kaitan dengan keganasan telah diterima pakai secara meluas di Amerika Syarikat (AS) dan undang-undang membabitkan soal ancaman kepada negara yang melaungkan demokrasi dan kebebasan bersuara," katanya.

Beliau bercakap pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat penyelarasan bersama Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz.

Hadir sama Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Menurut Hishammuddin, sekarang adalah masa yang sesuai bagi melakukan pindaan ke atas ISA agar ia terus relevan dengan tuntutan semasa dan ancaman yang ada pada hari ini.

''Kita nak pastikan berlakunya ketelusan dan proses periksa serta imbang wujud selain tidak ada peluang untuk menyalahgunakan ISA," katanya.

Mengenai pindaan ke atas Akta Polis, Hishammuddin berkata, kerajaan melihat tentang perlunya sesuatu perhimpunan yang terkawal dibenarkan di kawasan tertentu seperti stadium tanpa perlu permohonan permit.

''Tidak perlu minta permit, kalau nak himpun semata-mata dalam keadaan terkawal, polis tidak akan menolak, kita boleh lihat akta itu supaya tidak perlu meminta permit," katanya.

Sementara itu, beliau berkata, mesyuarat itu juga akan menyelaraskan usaha mempercepatkan tindakan diambil ke atas pihak tertentu yang menggunakan Internet bagi menyebarkan pandangan berbau hasutan termasuk penghinaan ke atas Raja-Raja Melayu dan agama.

''Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) akan bekerjasama rapat dengan polis, Peguam Negara dan mahkamah supaya hak untuk bebas bersuara tidak menjejaskan apa yang kita telah bina selama ini.

''Hari ini, saya gembira semua agensi dan kementerian terlibat dapat duduk bersama memikirkan pendekatan yang erat supaya perkara ini dapat ditangani dan dibawa ke muka pengadilan dalam tempoh masa yang efisien," katanya.

Katanya, kerajaan juga akan meneliti secara serius termasuk mengambil tindakan undang-undang serta menyekat capaian laman web dan blog yang melanggar peraturan sedia ada.

''Usaha ini termasuk mendakwa penulis-penulis laman web dan blog yang melakukan kesalahan mengeluarkan kenyataan palsu, lucah atau hasutan yang menimbulkan syak wasangka dan perpecahan kaum serta kenyataan mempersendakan agama," katanya.

zAm
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-03-17
Join date : 2009-04-16
Location : Taiping
Posts : 523
Points : 535
Humor : iNdAh NyE iDUp dIduniA tp tIdAk SeinDAh mSe MenDaTang

Back to top Go down

Re: Ganti ISA dengan ALK....Retorik atau Realiti?

Post by soul_vibrator on Thu Aug 20, 2009 9:29 pm

actually baguz jugak tapi sebenarnya isa lagi bagus ...kerana ??? yelah kebanyakan yang telah ditangkap orang melayu...x semua yang mampu survive di seberang laut al maklumlah kite kuat bahasa ibunda... tapi kalau dilaksanakan pasti mereka yang terpaksa keluar akibat tindakan2 bodoh mereka akan insaf dan menghargai malaysia sebaik2 mungkin good

soul_vibrator
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-09-10
Join date : 2009-04-20
Location : UiTM shah alam
Posts : 75
Points : 97
Humor : haha ....

Back to top Go down

Re: Ganti ISA dengan ALK....Retorik atau Realiti?

Post by zAm on Fri Aug 21, 2009 1:08 am

bgus gak...
tp bkn susah ke klu diorg dh dibuang krakyatan...
mcm negara laen nk terima je...

zAm
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-03-17
Join date : 2009-04-16
Location : Taiping
Posts : 523
Points : 535
Humor : iNdAh NyE iDUp dIduniA tp tIdAk SeinDAh mSe MenDaTang

Back to top Go down

Re: Ganti ISA dengan ALK....Retorik atau Realiti?

Post by tqawanie on Fri Aug 21, 2009 3:45 am

"Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein" dier ni cam boleh amek alih jawatan perdana menteri... Hishamuddin cam slalu lak kuar berbanding Timbalan Perdana Menteri baru nih... Tan Sri per eh? Muhyiddin kew? hehehehe

tqawanie
supporter CREW
supporter CREW

Female Birthday : 1990-07-04
Join date : 2009-08-01
Location : Kuala Lumpur
Posts : 399
Points : 412
Humor : money is not everything....but everything is money...

http://www.tqa.myvbizonline.com

Back to top Go down

Re: Ganti ISA dengan ALK....Retorik atau Realiti?

Post by rafiq hanif on Fri Aug 21, 2009 12:16 pm

haha

**pls dun spam...at least ada comment ke,apa ke... admin

rafiq hanif
DATABASE Crew
DATABASE Crew

Male Birthday : 1990-11-24
Join date : 2009-04-01
Location : kampung konggo
Posts : 227
Points : 246
Humor : al-quran mode ~

http://pencintadakwah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ganti ISA dengan ALK....Retorik atau Realiti?

Post by zAm on Wed Aug 26, 2009 12:37 am

tqawanie wrote:"Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein" dier ni cam boleh amek alih jawatan perdana menteri... Hishamuddin cam slalu lak kuar berbanding Timbalan Perdana Menteri baru nih... Tan Sri per eh? Muhyiddin kew? hehehehe

tqa itu telah ditetapkn...
mmg hisyamudin akn naek...

zAm
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-03-17
Join date : 2009-04-16
Location : Taiping
Posts : 523
Points : 535
Humor : iNdAh NyE iDUp dIduniA tp tIdAk SeinDAh mSe MenDaTang

Back to top Go down

Re: Ganti ISA dengan ALK....Retorik atau Realiti?

Post by tqawanie on Wed Aug 26, 2009 1:11 am

yeker zamir? biler nyer? x dgr siter pown... tp, mmg yer tau... hishamuddin skang bergerak aktif... hehehehe

tqawanie
supporter CREW
supporter CREW

Female Birthday : 1990-07-04
Join date : 2009-08-01
Location : Kuala Lumpur
Posts : 399
Points : 412
Humor : money is not everything....but everything is money...

http://www.tqa.myvbizonline.com

Back to top Go down

Re: Ganti ISA dengan ALK....Retorik atau Realiti?

Post by zAm on Thu Aug 27, 2009 12:47 am

erm...
itu perancangan politik la

zAm
DOTA player
DOTA player

Male Birthday : 1990-03-17
Join date : 2009-04-16
Location : Taiping
Posts : 523
Points : 535
Humor : iNdAh NyE iDUp dIduniA tp tIdAk SeinDAh mSe MenDaTang

Back to top Go down

Re: Ganti ISA dengan ALK....Retorik atau Realiti?

Post by tqawanie on Thu Aug 27, 2009 2:57 am

ooo ic... hahaha, lame sungguh x bace surat khabar...
bukak2 surat khabar ngok bhgn sukan... hehehe

tqawanie
supporter CREW
supporter CREW

Female Birthday : 1990-07-04
Join date : 2009-08-01
Location : Kuala Lumpur
Posts : 399
Points : 412
Humor : money is not everything....but everything is money...

http://www.tqa.myvbizonline.com

Back to top Go down

Re: Ganti ISA dengan ALK....Retorik atau Realiti?

Post by jalilah on Thu Sep 10, 2009 1:56 am

soul_vibrator wrote:actually baguz jugak tapi sebenarnya isa lagi bagus ...kerana ??? yelah kebanyakan yang telah ditangkap orang melayu...x semua yang mampu survive di seberang laut al maklumlah kite kuat bahasa ibunda... tapi kalau dilaksanakan pasti mereka yang terpaksa keluar akibat tindakan2 bodoh mereka akan insaf dan menghargai malaysia sebaik2 mungkin good

salam alaik walhamdalah..
ape???ISA lg bgus?? sure ke?? ana rse x bgus pn..en Muaz, ana rse enta x ptut sbut tndkn2 bodoh...adakh enta tau sbb musabab mereka mlakukn tndkn trsbut such as demo?? kita xtau ape tujuan n motif mreka buat bgitu sbb kite x brada d tmpt mreka..enta tau ape yg ade kt dlm pnjra ISA d Kamunting tu?? kite x brada di tmpt mreka yg kene tngkp..kite xtau ape yg trjadi ke ats mreka swktu di pnjara trsbut..mmg ana ade bljr di klas undng2..ktenye phak yg trbabit x didera..cume di'psycho'...bleh jadi gile duk dlm pnjra tu..lg 1... cmne nk hrgai Malaysia kalau Malaysia sndiri x amlkn ape yg trtulis dlm Al-Quran n Hadith?? Renung2kn n fkir2kn..

Wallahualam..

jalilah
FRESHIE
FRESHIE

Female Birthday : 1990-11-24
Join date : 2009-08-19
Location : UPM Serdang
Posts : 29
Points : 34
Humor : "Erti hidup pada yang memberi"

http://insandambakasihillahi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ganti ISA dengan ALK....Retorik atau Realiti?

Post by Sponsored content Today at 6:29 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum